Tekne / Yat Güneş Paneli Kullanımı
Buradasınız: Anasayfa / Uygulamalarımız
Tekne / Yat Güneş Paneli Kullanımı
Tekne / Yat Güneş Paneli Kullanımı

Teknede enerjiyi depolayan ve sürekli kullanıma sunan aküye enerji sağlayabilecek birden çok alternatif vardır:

  1. Tekne motoru seyir sırasında çalışırken üretilen enerji motor ve servis aküsü birbirine bağlıysa servis aküsü şarj olacaktır.
  2. Jeneratör veya sahilde bulunan şebeke elektriği akü şarj cihazı vasıtasıyla servis akülerini doldurur.
  3. Tekne güneş paneli sistemi, şebekeden bağımsız olarak enerji üreten çözüm sayesinde motor, jeneratör veya şebeke elektriğine bağlı kalmadan sessiz ve işletme masrafı olmadan enerji üretebilirsiniz.

Tekne için güneş paneli, teknedeki tüm enerji tüketimini karşılayacak boyutta veya sadece motor aküsünün marş basacak seviyede kalmasına yetecek enerji üretecek boyutta tasarlanabilir. Örneğin, yaz tatilinde yelkenli veya motoryat bir tekne ıssız bir koyda demirlediğinde, tekne güneş paneli sistemi sayesinde dışarıdan aküyü şarj etmeden veya gürültülü ve yakıt masrafı sebebiyle pahalı motor veya jeneratör kullanmadan tatil sırasında ihtiyaç duyulan elektrikli cihazları kullanabilirsiniz.

En önemli problem olan teknede beklenmedik anda marş tutmamasını önleyecektir. En çok dikkat edilmesi gereken konu enerji tüketiminin iyi analiz edilmesi ve sistemin teknede kullanılacak enerji ihtiyacına göre şekillendirilmesidir.

Tekne için güneş paneli sistemlerinde esas olarak üç ekipmandan oluşur: güneş paneli, servis aküsü ve inverter. Bunun dışında solar bağlantı ve montaj ekipmanları güneş paneli sisteminin yan parçalarını oluşturur.

Güneş Paneli Seçimi ve Kullanımı

Tekne için güneş paneli seçerken, üstün verimli güneş piline sahip, lehimlenmesi düzgün işçilikte yapılmış ve gölgelenme halinde panelin tamamen kapanmasını önleyecek diyotlara sahip ürünleri tercih etmelisiniz. Coğrafi konumunuz ve kullanım koşullarınızı göz önünde bulundurarak polikristal veya monokristal paneller arasından seçim yapmalısınız.

Ayrıca, kullanılacak akü tipi, enerji depolama kapasitesi ve teknede kullanılacak inverter türüne de dikkat etmelisiniz. Tekne güneş paneli sisteminde güvenilir ve uygun fiyatlı ürünler seçmek önemlidir. Solar şarj kontrol cihazı da güneş panelinden aküye gelen akımı düzenler ve akünün sağlıklı biçimde çalışması için düşük ve yüksek voltaj koruması sağlar.

Montaj ve Bağlantı

Tekne güneş paneli montajında, teknenin fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurarak ve dış ortamda kullanılacak ekipmanların dayanıklılığına dikkat ederek seçim yapmalısınız. Güneş paneli sisteminde kullanılacak bağlantı ekipmanlarının güneş ışığı ve deniz suyu gibi ekstrem koşullara dayanıklı olmasına ve güvenli kullanımı için gerekli devre kesici veya sigorta ekipmanlarının kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Duru Solar Güneş Paneli Sistemi Avantajları

  • Güneş Paneli Sistemi ilk yatırım maliyeti dışında işletme maliyeti bulunmayıp bakım maliyeti alternatifi jeneratöre göre yok denecek kadar azdır.
  • Güneş Paneli Sistemi sessiz bir enerji üretim kaynağıdır.
  • Güneş Paneli Sistemi sahil veya kampta şebeke elektriğine bağlı kalmadan kendi enerjinizi üretmenizi sağlar.
  • Güneş Paneli Sistemi aküleri sürekli şarjda tutarak sağlıklı akülerin ömrünün uzamasını sağlar.
  • Güneş Paneli uzun süre kullanılabilecek bir üründür, ortalama ekonomik ömrü 25 yıldır.

Tekne Güneş Paneli Hesaplama

Tekne güneş paneli sistemi tasarlanması için öncelikle teknedeki enerji tüketiminin iyi analiz edilmesi ve teknede kullanılacak elektrikli aletlerin ve kullanım süresinin tespit edilmesi gerekmektedir. Teknede kullanılacak elektrikli aletlerin tipleri, adedi, kullanım alışkanlıkları, teknede güneş paneli konulabilecek serbest alanın fiziksel özellikleri, teknede varsa mevcut akü kapasitesi ve inverter gücü gibi bilgilerin göz önünde bulundurulması gerekir.

Eğer teknenizde yaşam enerji sistemi için akü ve inverter mevcut değilse, ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
X
WhatsApp destek ekibimiz
tüm sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, Hoşgeldiniz..
Size nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek Hattı