
Artık kullanılmayan güneş panellerinin geri dönüştürülerek tekrar değerlendirilmesi, artan enerji maliyetleri ve tedarikte yaşanan sorunların da etkisiyle her geçen yıl artıyor. 2050 yılına kadar, ömrünü tamamlamış güneş paneli miktarının 80 milyon tona ulaşması beklenirken; uzmanlar, güneş paneli gibi değerli atıkların gelecek dönemde bir nevi maden olarak görüleceğini belirtiyor.

Artan enerji faturasını düşürmek için güneş enerjisi sistemleri büyük fırsatlar sunuyor. Başta kurulum maliyeti yüksek olsa da 25-30 yıllık ömürleri var. 6-7 yıllık amorti süresinden sonra üretilen enerji, haneye sürekli gelir olarak yazılıyor. Güneşlenme süresinin arttığı dönemlerde elektrik faturalarını sıfırlamak dahi mümkün. Üstelik ihtiyaç fazlası elektrik şebekeye satılabiliyor.

Güneş enerji fiyatları nedir? bu konu detayları bilinmeden fiyat verilemeyecek bir sorudur. “araba alacağım kaç para ? ” diye sorsam bir çok soru gerekir fiyat için. Güneş enerjisinde satılan aynı güçteki solar panel bile farklı fiyatlarla satılabilir. Şekil olarak birbirine benzer ama kaliteler farklıdır.

Dünyada yeşil enerjiye yönelim tüm hızıyla devam ederken bu dönüşüm, Türkiye’de de olabildiğince hızlı bir şekilde yapılıyor. Bu kapsamda yeşil enerjinin kaynağı olacak araçların üretimi de büyük önem taşırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den bu konuda olumlu bir açıklama geldi. Fatih Dönmez, yeni paylaştığı açıklamasında Türkiye’nin güneş paneli üretiminde Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü ülke olduğunu açıkladı. Sadece kurulu güçte yenilenebilirin payının artırılmasının yeterli olmadığını belirten Dönmez, bunun teknolojisini de yerlileştirmenin gerektiğini vurguladı. Dönmez’in açıklaması şu şekildeydi:

2030’da elektriğin yüzde 70’i yenilenebilir enerji kaynağından olacak Yenilenebilir enerji konusunda Türkiye, "Elektrik Sistemine Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Entegrasyonu" ile planını oluşturdu. Son yıllarda enerji kaynaklarında yaşanan sorunlarla birlikte tüm dünya gözünü yenilenebilir enerji kaynaklarına çevirdi. Türkiye de bu alanda büyük atılımlar planlıyor. SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin hazırladığı ‘Türkiye Elektrik Sistemine Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının (YEK) Entegrasyonu’ raporu, çevrimiçi tanıtım etkinliğiyle tanıtıldı.
